NetPsykiater overskrift
Din speciallæge på nettet
 
Forsiden
Psykose
Sygdomme
alfabetisk
Agorafobi
Akut belastnings-
reaktion
Akut psykose
Alkoholmisbrug
Angst
Anoreksi

Borderline person-
lighedsforstyrrelse
Bulimi
Delirium/konfusion
Demens
Depression
Enkelfobi
Fødselspsykose

Generaliseret angst
Konfusion
Krise
Mani
Maniodepressiv
psykose


Panikangst
PTSD
Personligheds-
forstyrrelser
Socialangst
Tvangstilstand, OCD
Paranoid psykose
Psykoser

Skizofreni
Skizotypisk
sindslidelse
Stofmisbrug
 
Andre emner
Symptomer:
Angst
Hallucinationer
Søvnforstyrrelser
Vrangforestillinger
Flere symptomer -klik!

Sygdomme - overblik
:
Årsager til psykisk
sygdom

Det spørger lægen om
Undersøgelser
Skanning
Sådan stilles diagno-
sen

Diagnosesystemer
Medicin
Psykoterapi
Her får du behandling
Forebyggelse
Det kan man selv gøre

Psykiatriloven:
Bæltefiksering
Klagemuligheder
Tvangsbehandling
Tvangsindlæggelse
Tvangstilbageholdelse
 
 
BREVKASSE OM PSYKOTERAPI
     
Psykoterapi efter
parforhold
  Psykolog eller psykiater
Psykoterapi hjalp ikke
     

Psykolog eller psykiater

Spørgsmål: Min mor har netop fået at vide, at hun har en depression. Hun er midt i 50'erne, på overgangsydelse og har været udenfor arbejdsmarkedet de sidste 10-12 år. Så langt tilbage jeg kan huske har hun ment at fejle mange forskellige sygdomme og hun har været til talrige undersøgelser for alt mellem himmel og jord - hun har aldrig fejlet noget. Igennem mange år er hun altid blevet "syg", når andre har haft brug for hende. Hun har altid tilbudt sin hjælp, for så at blive "meget" syg og sætte andre i et stort dilemma. Hun sætter mange og lange ord på sine "sygdomme", som altid er værre end noget andre har haft. (Jeg har ofte tænkt, at hendes største problem egentlig er, at hun faktisk er meget sund og rask...)
Hun har i de sidste 10 år lidt af voldsomme hormonforstyrrelser pga. overgangsalder, men har ikke kunnet komme i hormonbehandling pga. sart mave, som ikke tåler nogen form for piller (heller ikke vitaminpiller).
Hun har taget svedeture, manglende nattesøvn etc. i rimelig stiv arm uden så mange ord - og jeg er slet ikke tvivl om, at det har været hårdt. Desværre er det svært at vise hende omsorg i de problemer, som virkelig har været reelle "for det skal vi ikke snakke så meget om" - men hun snakker utroligt meget om de "fiktive" sygdomme, som jeg dog ikke tvivler på, at hun oplever som helt reelle!

Hun har et meget lavt selvværd, tåler ikke at andre har en anden mening end hun (bliver afvisende), ved altid bedst, men ved faktisk meget lidt om livet og verden. Hun er dominerende, dømmende og perfektionist, men tager ikke "credit" for de ting, hun virkelig er meget dygtig til - hun fokuserer udelukkende på det negative. Hun har tendens til at skifte mening efter den mand, hun p.t. er sammen med (hun er i fast forhold nu gennem et par år). Hun har oplevet barske ting i sit liv - skilsmisser, dødsfald (også et barn) - men har aldrig ønsket at modtage hjælp.

Igennem de sidste måneder har hun lidt meget af søvnløshed, stigende hedeture og uro i kroppen, voldsom kvalme og nok også angstanfald (angst for at være meget syg og blive dårlig når hun ikke var hjemme). Hun har nu ved lægens hjælp erkendt, at hun har en depression og er kommet i behandling. Lægen har givet hende en henvisning til en psykiater, og det forstår jeg ikke helt, da hun efter nogle ugers behandling oplever at hun har det bedre (og maven har det helt fint med pillerne).

Kan der ligge andre psykiske lidelser bag, eller hvorfor sender lægen hende videre? Umiddelbart havde jeg forventet at hun skulle til psykolog for at få hjælp til at bearbejde sit lave selvværd og til at få løst op for de mange tab, hun har haft i livet.

Svar: Du beskriver nogle personlighedstræk, f.eks. perfektionisme, som kan have gjort din mor ekstra sårbar over for de meget vanskelige kriser, hun har været igennem. Det kan være baggrunden for hendes måde at tale om sine fysiske sygdomme på, og for at hun har udviklet en depression.
Det er meget almindeligt, at man bliver henvist til en psykiater, hvis man har en depression, men din læge kunne også have valgt at henvise din mor til en psykolog og selv fortsætte med at stå for den medicinske del behandlingen.
Hvis man får medicin mod en psykisk lidelse, er der den fordel ved at vælge en psykiater frem for en psykolog, at psykiateren tager sig af både psykoterapien og medicinen. Han eller hun har ligesom psykologen også en psykoterapeutisk uddannelse og kan derfor også hjælpe din mor med at bearbejde sit tab og med at styrke sin selvværdsfølelse.
Dertil kommer, at sygesikringen betaler for behandling hos psykiater, mens man som hovedregel selv må betale for psykologbehandlingen.
Du kan derfor ikke konkludere, at lægen har valgt at henvise din mor til psykiater frem for psykolog, fordi der kan ligge andre psykiske lidelser bag din mors depression.


Andre emner i
brevkassen
Angst
Depression
Fysisk eller psykisk
Krise
Behandling
Misbrug
OCD
Parforhold
Personligheds-
forstyrrelse

Psykose
Psykiatriloven
Psykoterapi
Spiseforstyrrelser
Øvrige emner
Alle spørgsmål
Sygdome
inddelt i grupper
Angst:
Overblik
Agorafobi
Enkelfobi
Generaliseret angst
Panikangst
Socialangst

Krise:
Overblik
Akut belastnings-
reaktion

PTSD

Misbrug:
Alkoholmisbrug
Medicinmisbrug
Stofmisbrug

Personligheds-
forstyrrelser:

Overblik
Dependent person-
lighedsforstyrrelse

Dyssocial person-
lighedsforstyrrelse

Emotionelt ustabil
personligheds-
forstyrrelse
(Borderline)

Histrionisk person-
lighedsforstyrrelse

Narcissistisk person-
lighedsforstyrrelse

Paranoid person-
lighedsforstyrrelse

Skizoid person-
lighedsforstyrrelse

Tvangspræget per-
sonlighedsforstyrrelse
Ængstelig person-
lighedsforstyrrelse


Psykoser:
Overblik
Akut psykose
Delirium /konfusion
Fødselspsykose
Paranoid psykose

Spiseforstyrrelser:
Overblik
Anoreksi
Bulimi
Øvrige

Adresser og links
Ordbog


Til toppen af siden