NetPsykiater overskrift
Din speciallæge på nettet
 
Forsiden
Depression
Overblik
Årsager til
depression
Det spørger
lægen om
Sådan stilles
diagnosen
Sygdomsforløb
Behandling
Forebyggelse
Det kan man
selv gøre
Spørgsmål og
svar
Brevkasse om
depression
Sygdomme
alfabetisk
Agorafobi
Akut belastnings-
reaktion
Akut psykose
Alkoholmisbrug
Angst
Anoreksi

Borderline person-
lighedsforstyrrelse
Bulimi
Delirium/konfusion
Demens
Depression
Enkelfobi
Fødselspsykose

Generaliseret angst
Konfusion
Krise
Mani
Maniodepressiv
psykose


Panikangst
PTSD
Personligheds-
forstyrrelser
Socialangst
Tvangstilstand, OCD
Paranoid psykose
Psykoser

Skizofreni
Skizotypisk
sindslidelse
Stofmisbrug
 
Andre emner
Symptomer:
Angst
Hallucinationer
Søvnforstyrrelser
Vrangforestillinger
Flere symptomer -klik!

Sygdomme - overblik
:
Årsager til psykisk
sygdom

Det spørger lægen om
Undersøgelser
Skanning
Sådan stilles diagno-
sen

Diagnosesystemer
Medicin
Psykoterapi
Her får du behandling
Forebyggelse
Det kan man selv gøre

Psykiatriloven:
Bæltefiksering
Klagemuligheder
Tvangsbehandling
Tvangsindlæggelse
Tvangstilbageholdelse
 
 
BREVKASSE OM DEPRESSION
     

Depression og hash
Alvorlig depression?
Elektrochock
Grådlabilitet
Cipramil, hvor længe?
Depression i lang tid
Depression og misbrug

  Forebyggende behandling
mod depression

Bivirkninger til medicin mod
depression

Gået i stå
Når mor er deprimeret
     

Gået i stå

Spørgsmål: Jeg er en kvinde på 35 år, der har et spørgsmål om min mor: Hun er 57 år, og det føles som om jeg har haft to mødre; én før hun blev 50, og én efter. Før var hun rigtig frisk, meget snakkesaglig og altid med på en god diskussion. Faktisk kunne hun være lidt rebelsk.
Hun blev skilt da jeg var fem år, men har siden da haft rigeligt med kærester og elskere. I virkeligheden havde hun ikke store tanker om mænd, men "brugte dem dog flittigt." Hun var underviser på en ungdomsskole, og alle de unge elskede hende, inklusive mine venner. Da jeg voksede op med hende og min bror var hun en super dejlig mor som kunne finde på at lave de mest dejlige og spontane ting med os børn.
Men så er der så min mor, som hun er nu: Hun er stadig en dejlig mor, men problemet er, at hun simpelt hen mangler liv! Det er som om alt liv er suget ud af hende. Hun har ingen kæreste, og har ikke haft det i over ti år. Hun gider ikke mere at "lede" efter en. Hun bor alene, men har mange veninder. Hun arbejder ikke, men går på lidt kurser "for at få tiden til at gå" siger hun. Jeg og min mand samt vores to børn bor i nærheden, så hun kommer tit, og det er fint nok. Jeg tror vi fylder MEGET i hendes liv. Når hun så er her, eller andre steder, virker hun ofte apatisk: Sidder bare i køkkenet mens jeg laver alverdens ting derude og stirrer med store apatiske øjne ud i luften. Nogle gange spørger mine børn hvorfor hun sidder der og stirrer! Hun elsker sine børnebørn og det er gengældt. Det er faktisk kun dem der kan få lidt liv i hende. Når hun går og bevæger sig er hendes bevægelser stive og langsomme/forsigtige som om hun er ved at falde. Hun diskuterer ikke mere, hun rejser ikke mere, hun har vidst ikke rigtig lyst til at opleve mere eventyr i livet. Hun kan ikke engang finde ud af at bruge sine penge, så nu er hun begyndt at bruge dem på os i stedet, selvom jeg fortæller hende at hun skal forkæle sig selv. "Jamen jeg mangler jo ikke noget", svarer hun. Jeg har faktisk vænnet mig til denne mor, men føler ofte at det er det er mig der er blevet mor for både mine børn og min ellers engang så friske, stærke og fanden i voldske mor. Hun får i øvrigt hormoner mod overgangsalder, hvis ikke hun fik dem ville hun ryge ned i et stort sort hul, siger hun. Hun ville altså blive deprimeret uden hormoner. Men på mig virker det som om at hele hendes personlighedsforandring kom i forbindelse med overgangsalderen. Hvad søren stiller jeg op med hende?

Svar: Der kan være flere grunde til, at din mor er "gået i stå." Måske har hun været ked af noget i alle de år, men det kan også være, at hun har en meget langvarig depression. Derimod tror jeg ikke, at hormonændringerne i overgangsalderen er hele forklaringen.
Det kan være en vanskelig overgang, når ens børn flytter hjemmefra, og man bliver alene. Især hvis man har været alene med børnene og har lagt stor vægt på at være en god mor. Det kan føles utroligt tomt, og som om livet mister sin mening eller sit indhold.
Med fornuften ved man godt, at det er nødvendigt, at børnene bliver selvstændige og uafhængige. Men det kan være svært at vænne sig til, at man ikke længere har det samme livsindhold, som man havde før.
Det er ikke altid, at man synes, at det er en god ide at tale med sine børn om, hvor svært det er at de bliver selvstændige og flytter.
Jeg synes, at du skal tale med din mor om, at du er bekymret for hende, fordi hun ikke virker så glad, som hun har været før i tiden. Din mor har sikkert ikke brug for at tale med dig som en betroet veninde, men det kan være, at du kan tale med hende om at gå til læge, hvor hun f.eks. kan blive henvist til en psykiater. Hvis din mor har en langvarig depression, kan psykiateren hjælpe hende med psykoterapi, evt. sammen med medicin, hvis din mor ønsker det og psykiateren skønner at det kan hjælpe hende.


Andre emner i
brevkassen
Angst
Depression
Fysisk eller psykisk
Krise
Behandling
Misbrug
OCD
Parforhold
Personligheds-
forstyrrelse

Psykose
Psykiatriloven
Psykoterapi
Spiseforstyrrelser
Øvrige emner
Alle spørgsmål
Sygdome
inddelt i grupper
Angst:
Overblik
Agorafobi
Enkelfobi
Generaliseret angst
Panikangst
Socialangst

Krise:
Overblik
Akut belastnings-
reaktion

PTSD

Misbrug:
Alkoholmisbrug
Medicinmisbrug
Stofmisbrug

Personligheds-
forstyrrelser:

Overblik
Dependent person-
lighedsforstyrrelse

Dyssocial person-
lighedsforstyrrelse

Emotionelt ustabil
personligheds-
forstyrrelse
(Borderline)

Histrionisk person-
lighedsforstyrrelse

Narcissistisk person-
lighedsforstyrrelse

Paranoid person-
lighedsforstyrrelse

Skizoid person-
lighedsforstyrrelse

Tvangspræget per-
sonlighedsforstyrrelse
Ængstelig person-
lighedsforstyrrelse


Psykoser:
Overblik
Akut psykose
Delirium /konfusion
Fødselspsykose
Paranoid psykose

Spiseforstyrrelser:
Overblik
Anoreksi
Bulimi
Øvrige

Adresser og links
Ordbog


Til toppen af siden